Projects

Projects

CLIENT NAME

Peckham Rye Station

CONTRACT VALUE

£105,000

SYNOPSIS

It was once considered to be one of the grandest station waiting rooms in south London, but for decades the space at Peckham Rye railway station was bricked up and forgotten about. Hidden from the public for over 50 years, Steadline were employed to complete staircase work and provide direct access to the waiting room from ground level. This includes making repairs to windows and doors, opening up and reconstruction of floor areas utilising existing retained materials to ensure authenticity is maintained. Married to this is the construction and installation of an ultra-modern polished steel staircase to complement the existing Victorian cast iron & stone staircase. Also includes repairs to the existing stonework and ironwork to the Victorian staircase. Re-construction of the lathe and plaster ceilings all built with traditional chestnut lathes and lime mortar plasterwork. Replacement of the slate fire surround to match that found in the East Wing.

The adaptation to the staircase presented the biggest challenge to the design team. To avoid bearing off York stone landings, the new staircase is supported from an additional beam installed at the new landing level and supporting cleats pocketed into the walls.

For this project we recognised quickly that our supply chain needed to be sympathetic with the historical integrity of the building and as well as to accept the high level of local interest the scheme attracted. Their work would be under a similar level as scrutiny for their workmanship as well as design interpretation that was an absolute priority for this scheme. Whilst the staircase construction was being completed, the Architect wished to visit the workshop many times in order to satisfy himself that the end result was as intended, and so it proved to be correctly sourced from a local steel fabricator, who was able to comply with all the directions given from the Architect and added the necessary value to the scheme.

This phase of the planned works, will be complete in early November thus making it possible for the public to access the Waiting Room directly from outside the station.

CLIENT NAME

Wellington Crescent, Ramsgate

CONTRACT VALUE

£340,000

SYNOPSIS

Aims

The existing panelled wall construction was becoming damaged from excess moisture and pressure building up from the cliff face immediately behind it. The forces applied to the wall had begun cracking the structure and causing movement to the panels. Without restorative works being undertaken, stability issues would result where the wall was designed to screen the cliff face and not retain it.

Challenges

The wall structure covers a total length of 280m over 3Nr sections, and is at an average height of 20m. Clearly getting access to the wall enable the works was a key element to the scheme, and the resulting scaffolding solution provided adequate and safe access for the operatives to carry out the repair works and the weather protecting measures as planned.

In considering the scale of the works all safety measures and precautions had to be fully understood at the outset in terms of our own operatives and the public.

The scaffolding was anchored into the sea wall in order to get the stability required for a working platform tight against the wall, which on section leans back towards the shore as it rises.

Once the scaffolding was completed the restorative works could commence. The works included the complete removal and rebuilding of 3Nr blockwork panels, the new walls were reinforced and anchored back into the cliff face to eliminate any collapse in the future should significant movement occur again to wall.

The installation of the walls also included provision for a cavity drain to deal with moisture between the cliff face and the new reinforced walls. Backfilling with granular material as the wall progressed giving further relief to the wall from the pressures exerted onto it.

Crack repairs were also carried across the whole face of the wall, with some cracks as wider than 20mm. They were filled by scabbling back to sound concrete and then sealing the surface ready for applying an epoxy levelling mortar.

The total face of the wall then had applied to it a primer, Malech (Mapei), which gives the substrate even absorption before applying two final coats of Elastocolor (Mapei) that would prevent moisture from soaking the wall through from the exposed face of the wall.

As a result, our client was left with the wall fully restored and shielded from moisture on both sides ensuring its stability and long term integrity.